Вече имаме крайна дата за либерализация на електроенергийния пазар на едро

...
Вече имаме крайна дата за либерализация на електроенергийния пазар на едро
Коментари Харесай

Делян Добрев заговори за огромна инвестиция в енергийния сектор, касаеща милиарди левове

Вече имаме последна дата за либерализация на електроенергийния пазар на едро и пазара на дребно. Това сподели по време на форума Powers Summit депутатът от ГЕРБ и ръководител на енергийната комисия Делян Добрев, съобщи кореспондент на " Фокус " . Той посочи, че дадата за пазара на едро е от средата на идната година, а за пазара на дребно - от 31 декември 2025 година

" Трябва да се изчистят детайлите за либерализацията на пазара на едро, тъй като в законовите текстове ги има, само че самият механизъм - по какъв начин това ще се случи към момента не е явен ", добави Добрев.

" Има резултати, изрично. За предходната година единствено сме удвоили размера на конфигурираните мощности във фотоволтаици, т.е. колкото имахме преди този момент за 10 години - единствено за предходната година направихме още толкоз. Тези вложения ще продължат, в случай че ние продължим да ги насърчаваме. Идва миг, в който ние ще стартираме да мислим за вложения в предпазване на електрическата енергия. Чакаме всеки миг Министерство на енергетиката да разгласи покана за набиране на оферти в частност средствата по ПВУ. Интересно ще бъде да разберете, че все още има подписани 4 500 мегавата фотоволтаици от най-малките, което е доста хубаво, тъй като това са си чисто български планове и размерът е голям. Това са български вложения, които са в голям размер и в случай че те се случат и в случай че приемем, че 1 мегават е 1 млн. лева - 4 500 мегавата значат 4,5 милиарда лв. български вложения в бранша. Дано се случат ", сподели още той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР